Historien om Pigespejderne 1. Rønne Trop DDP

ddp-kloever

MAN SPØ`R JO IKKE OM EN DAMES ALDER, VEL?
1.Rønne Trop Det danske Pigespejderkorps

af Hanne, gruppeleder Rønne Gruppe
Indmeldt 16. april 1962 i 1.Rønne Trop Det danske Pigespejderkorps

Som gammel pigespejder, jo jo, det må indrømmes, at jeg trådte mine første vandrestøvler (gummistøvler !) i 1. Rønne Trop – Det danske Pigespejderkorps ( DDP) – er jeg altid blevet belært om, at pigetroppen blev oprettet i 1931/32!

Jeg har hørt om store, spændende spejderjubilæumsfester på Rønne Teater, helt uden drengespejdere! – mener da også at have set lykønskningstelegrammer til Troppen fra andre grupper ude på øen – alt pegende på, at vi ”blev født i 1931/32” – og man spø`r jo ikke om en dames alder, vel!

Mandag, den 2. marts 2009 tog jeg til Divisionsråd, og her kom Kirsten Harboe smilende underfundigt og sagde, at hun havde noget med, der nok kunne vække min interesse.
Og mon ikke!

Det er 1. Rønne Trop, DDP´s allerførste tropsdagbog!

Kirsten havde for mange år siden fået dagbogen af Minna Fagerlund. Minna var leder i Bornholms Division, DDP, og så var hun mor til min første patruljeassistent i ”Hjortene” i 1962.

Denne dagbog er virkelig interessant!
Den rokker ved barnetroen!

Min gamle Trop bliver med eet slag nemlig 4 år ældre!
På allerførste side i den sirligt skrevne bog, står der nemlig, at ”vores fødselsdag” er den 31. marts 1928!

Citat:
“31. marts 1928 På denne dag blev den første Pigespejdertrop dannet i Rønne.

Allerede den 17. marts fik vi vort første Tropsråd, der består af:
Hr. Læge Gudjohnsen (Formand)
Fru Stationsforstander Langberg,
Hr. Apoteker Jørgensen og
Hr. Bankass. Olsen.

Den 31. marts fik jeg Brev fra vor Divisionschef Fru Thorbek om, at vi var blevet optaget i Det danske Pigespejderkorps som 1. Rønne P. Trop.

Troppen består af 8 spejdere.”

Bornholms 3 aviser skriver også om oprettelsen af øens første pigespejdertrop, f.eks. kan man læse i Bornholms Avis:
” Spejderbevægelsen er en sund og rask Bevægelse, der fortjener stor Tilslutning også blandt de unge Piger.”

De unge piger har sandelig også travlt. I løbet af foråret 1928 får de syet uniformer, taget Rekrutprøve og nogen endda 2.klasses Prøven. Der flettes kurve, signaleres, båltænding afprøves med mindre godt resultat og så tager man på forholdsvis lange cykelture.

Den 6. april – altså bare en uges tid efter Troppens start – har man planlagt cykeltur til Svartingedalen (ved Simblegårdsvej SØ for Hasle), men da det har regnet meget dagen før, ”nøjes” man med at cykle ud ad landevejen og besøger alle 8 km sten i en kreds uden om Rønne. Først cykler man til Åby Gårde på vejen mod Hasle, derefter til Nyker, Svaneke Landevej, Vestermarie, Nylars, Arnager og tilbage til Rønne. En lille cykeltur fra klokken 8 til 14. Spejderne må cykle og vade gennem mudder! og undervejs punkterer Lines cykel, men heldigvis kommer en flink mand forbi dem og lapper cyklen.
I dag cykler Line nok ikke mere. Hvis hun stadig lever, er hun over 90.

Allerede den 3. maj er spejderne på cyklerne igen. Det er Bededagsferie og cykelturen går til Kobbegård nær Gudhjem på en 3-dages lejr.
ddp
Sommerlejren 1928 er Korpslejr på Brahe Trolleborg på Fyn fra 9.- 14.juli. 6 af spejderne fra Troppen deltager.

Der sker åbenbart et eller andet med Bornholms første pigespejdertrop først i året 1931. Dagbogen beretter ikke, hvad der sker, men en blank side indikerer et eller andet. Derefter ”meddeler” dagbogen, at det nu er ”Tropsdagbog for den Nye Rønne Trop” nu med 7 spejdere – nogle navne er de samme som i 1928.

Mine spejderledere i 60èrne har åbenbart valgt – hvorfor får vi nok aldrig at vide – at 1. Rønne Trop`s start var 1931/32.

Nu mange år efter, er jeg slet ikke i tvivl om, at pigespejdernes start i Rønne skal dateres til den 31.marts 1928, den dag Det danske Pigespejderkorps anerkender Troppen.

Dagbogen følger i øvrigt pigespejdertroppen i tykt og tyndt og slutter i 1936, hvor 19 spejdere fra Rønne Trop drager på korpslejr ved Korinth på Fyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.