Af Mikael Boldt, webmaster på ronnespejder.dk
Inspireret af Rønne Gruppes efterårsaktiviteter med mad over bål, synes jeg at det ville være interessant at kigge lidt tilbage i tiden og samtidig præsentere en af mine bøger: Spejderkogebogen.
Efter min første spejdersommerlejr, hvor jeg havde tabt 5 kg i løbet af 2 uger, tog min mor mig ud i køkkenet så jeg kunne lære at lave sovs til hakkebøfferne og medisterpølsen …
Og så fik jeg Spejderkogebogen i julegave
Spejderkogebogen var i mange år en fast del af indholdet i mine uniformslommer og med den som basis kogebog har jeg på lejre og ture fået lavet en del mad over bål.
I 1942 udkom ”Spejder kogebog. Intendantur og kokketjeneste i lejr.” af W.G.Hartmann, udgivet på Spejderforlaget. Min kogebog er fra 7 oplag – 1966, og med oplag 1-7 blev bogen trykt i tilsammen 28.000 eksemplarer.
Den første spejderkogebog skrev Bent Thyrsted Rasmussen i 1923 og den udkom på De Unges Forlag – KFUM i 1924. spejderkogebogen var en instruktionshåndbog på 83 sider plus sider til egne noter.
Siden er der kommet nyere kogebøger for eksempel ”Bålkogebogen”, ”Bålkogebogen II” og ”Kogekunst i Gløder” (alle bøger er fra Spejderforlaget og set på www.spejdersport.dk), samt ”Mad i det fri” som var den officielle Blå Sommer 2004 kogebog.
Men denne historie handler om min kogebog: Spejderkogebogen.
Forsidebilledet er ikke helt skarpt i tegningen, men jeg fandt en bedre kopi af tegningen i ”Spejderliv”, den danske bog inspireret af BadenPowells: ”Scouting for Boys” (den vender jeg måske tilbage til senere)
Spejderkogebogen er delt i to: første halvdel – de hvide sider – er en introduktion til den køkkenansvarlige med gode råd om hygiejne, planlægning og regnskab. Anden halvdel – de grønne sider – er kogebogen med opskrifter og forslag til opbygning af bålpladsen, osv.
Og for at gøre det helt sjovt er kogebogsdelen opdelt yderligere i en almindelig madlavning og en primitiv madlavning.
Læs mere:
Hej Mungo!
Min spejderkogebog er 5 år ældre end din, og mærkelig nok ikke nær så slidt!
Det skyldes jo nok, at en del af menuerne ikke helt faldt i min smag…og stadig ikke gør det!
Hvad mener du f.eks. om en torsdag med “Kærnemælkskoldskål og derefter hakkelse?” eller en lørdag med “Kørom og medisterpølse?”
Jeg glemmer ALDRIG min første tropssommerlejr i Teglstrup Hegn (Nordsjælland), hvor jeg for første gang blev præsenteret for kogt, klæbrig, sammenhængende makaroni og Indianerragout – nå, men ned gled det vel, sulten var man!
Så var det anderledes spændende og udfordrende, da 1. Rønne Trop var på koprslejr ved Kangerlussuaq (Sdr.Strømfjord, Grønland) i 1993.
Da lød menuen på: lamme/kalveboller, rensdyrkølle på grill, fuglevildt (“syltede” i hel tilstand i en sort sæk!), skært hvalkød, skalrejer/kammuslinger/fisk, moskusokse på grill, sælkød, hellefisk og mere rensdyrkød.
En dag var hele Troppen (vi var 27 afsted) ude at sejle med et lille kystfartøj. Besætningen havde lige fanget en stor laks, og da de hørte, at vi var fra lakseøen Bornholm, skulle vi absolut have fisken. Vi slæbte kræet hjem, fik den parteret og kogt i en gryde med lidt fjeldurter og ½ grapefrugt. Da hørte vi de grønlandske engle synge!
I Ulveflokken er det GUF, når vi på sommerlejren grydesteger kalkunbryst, gerne med en dusk rosmarin i kogelagen. Dertil serveres nye, ved vejen indkøbte kartofler skrabet af små ulvenæver – sovs med piskefløde kreeret af Else og salat.
Så er der gang i de bornholmske engle!
Hej! Jeg vil høre jer hvo¨r jeg kan få fat i sådan en spejderkogebog. Det er nemlig sådan at en af mine kære venner (80 år) aldrig har lavet mad i sit voksen liv, da han altid siger til sin kone at hans spejderkogebog er blevet væk:-) Jeg ville så gerne glæde hans kone med et eksemplar, eller måske en kopi, hvis der ikke er for mange sider. Jeg vil naturligvis gerne betale for det. Er der nogen der kan hjælpe mig?
Venligst Sandra
hej kan den gamle spejder kogebog købes
med de bedste hilsener
Bente Kær
Min er ikke til salg