Sange ved bålet – 1969

af Mikael Boldt,
Ulf Jarl Flok og Trop, Brøndbyvester 1969 – 1980
Webmaster for Rønne Gruppe

I 1969 udgav Det Danske Spejderkorps en grammofonplade* i mono med sange som alle raske ulve og spejdere kunne synge med på når vi sad om bålet.

På pladeomslaget står bl.a.:
John Grevy – DDS.:
Vi har altid i spejderarbejdet anvendt sangen. Det er helt naturligt for os, fordi vi arbejder på at opbygge kammeratskab og gode og glade stunder.

Og sang er et middel til at etablere et fællesskab og frembringer glæde, l og uden for spejderkredse har sangen det formål at skabe hygge og glæde, og tilsvarende har netop hyggen og glæden givet sig udslag i trangen til at vise denne glæde ved sang.

Sure og vanskelige opgaver har ofte været lettere at løse, når man kunne få en sang i gang, men hyppigst kommer sangen til udtryk, når vi samles omkring lejrbålet eller pejsen.

Jeg håber, sangene på denne plade må hjælpe til at for-øge lysten til at synge sammen. For formålet med pladen var ikke, at der blot skulle lyttes, men tværtimod at inspirere til at bruge sangene selv.

Hver for sig har vi måske ikke det store sangtalent, men alle har vi vel lysten til at synge. Syng med det kor af ulve, spejdere, skovmænd og rovere, der har lagt stemmer til denne plade.

Brug disse sange og andre, når l næste gang mødes omkring den levende ild. Derved er l med til at opbygge et fællesskab, og lad fællesskabet være åbent for alle. l vil opdage, at det ved hjælp af sangen er let at etablere fællesskabet, og fællesskabet er udgangspunktet for det kammeratskab, vi stræber efter.

Grammofonpladen er produceret af Conquest Recording
– Søren Hjorth, som skriver:
Meningen med denne plade er i første række at få udbredt interessen for lejrbålsangene. Der bliver her sunget sange af drenge i alderen 8-22 år og i alt har omkring 60 mennesker medvirket ved indspilningerne.

Dels synges nogle ”traditionelle” sange, som vi i forvejen kender, og dels rummer pladen nogle nye og mindre kendte numre, hvilket skal opfattes som en opfordring til hver enkelt flok, trop, patrulje, skovmandspatrulje, roverklan etc. til at indføre og prøve nogle nye ”SANGE VED BÅLET”

Sangene er anbragt i en sådan orden, at man fornemmer sangglædens udvikling i rækken ulv-spejder-skovmand, rover, og i et forsøg på at genkalde den rette lejrbålsstemning bliver stemmerne akkompagneret af nogle af de instrumenter, som det er muligt for os at tage med ud i det fri, hvor sangen naturligt hører hjemme.

*Fodnote
En grammofonplade indeholder lagret lyd og kan afspilles på en grammofon. Teknikken bag grammofonpladen er markant anderledes end den bag cd’en. Musikken på en cd er lagret digitalt, mens den på en grammofonplade er lagret analogt ved at omsætte lydsignalet til mekaniske bevægelser i en skærenål.

6 Replies to “Sange ved bålet – 1969”

 1. hej Venner
  Pladen SANGE VED BÅLET, kan den stadigvæk købes, selv om den jo er mange år gammel idag?
  Og hvis, hvor kan jeg købe den
  PH

 2. Tak for din kommentar,

  Jeg tror du skal være mere end heldig hvis du kan finde pladen. Den er jo 40 år gammel og jeg har ikke siden set den nogen steder. Den blev heller ikke genoptrykt eller udgivet på kassettebånd.

  Jeg aner ikke, hvor mange eksemplarer den blev trykt i, måske kun i datidens minimums-oplag på 1000 ?

  Og mit eksemplar er ikke til salg

 3. Hej jeg har pladen “sange ved bålet” fra 1969, men den er ikke i særlig god stand! jeg ved så tilfældig at den blev udgivet i 4.000 eksemplar og kun solgt via SpejderSport, der dengang lå på Vandkunsten!.
  sangen blev sånget flittig med akkompagnement fra Rejse-Grammofon på NyHedby lejer i 69. som jo osse lå på Stevninghus, det var den lejr hvor Vikingenbyen “Ny Hedby” blevet byget til og på, og der var Vikingskibe på Søgen.

  Jeg vil prøve at overføre min Plade til Computer! – ved ikke helt om jeg kan finde ud af det!..!

  Måske har de HELE pladen som de der MP3 filler? – så kunne vi måske bytte sange? (bare et forslag)

  Min E-mail er jlj@c.dk – til stor filer leo_leo_dk@yahoo.dk
  Med Venstre Hånd
  FALK

 4. Hej Mikael Boldt
  Pladen “Sange ved bålet” blev ikke udgivet af DDS men af to spejdere nemlig, mig og en spejder ven Søren Hjort fra Ermelund Trup. Jeg var i lærer hos Metronome og fik ideen til at lave pladen, Søren arrangerede numrene og jeg stod for det tekniske og økonomiske. I forbindelse med Landslejeren i Ny Hedeby 1969 fik vi lov til at sælge pladen på lejeren, og jeg bekostede en “GULD PLADE” som jeg fik lov til at overrække til John Grevy ved åbnings lejerbålet, dette Initiativ blev desværre stoppet af Spejderdepotet som ville have eneret til at sælge den. Det to nu mange før udgifterne var dækket ind da Spejderdepotet skulle have deres normale avance. det sidste oplag blev solgt til Spejderdepotet så De har måske flere. Det var lidt historie omkring pladen. Et lille surt opstød var at jeg desværre mistede min interesse for DDS efter den måde De havde behandlet sagen på og trådte ud. Hvis du har lyst til flere oplysninger om pladen så kontakt mig på mail. Birger

 5. Jeg har i dag modtaget en besked fra KODA om at det er ulovligt at lægge sange fra pladen “Ved Bålet” på hjemmesiden.

  Jeg er ikke enig i udsagnet fra KODA, da der her er tale om en hjemmeside af historisk interesse og omtalte plade er mere end 40 år gammel, men som privat person har jeg ikke råd til at lægge mig ud med den offentlige mening og jeg har derfor slettet mp3 filerne på hjemmesiden.

  Som en konsekvens af dette vil link på hjemmesiden til disse sange derfor ikke længere virke.

 6. jeg mener det er den plade fra 69 cn 6901 jeg har og kan godt skille mig af med den , men det er en ret sjælden plade og i ret god stand, men man kan dog gi et bud.27507085

  recording conquist
  cn 6902
  mono/ stereo ny hedeby 1969

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.