Hvalpsund 1974 – Mikael Boldt’s historie

Min første – og eneste – korpslejr var i Hvalpsund, 1974 – den første korpslejr efter sammenlægningen af drenge og pige korpset.

Der er mange historier at fortælle, men jeg har valgt fortælle min historie ved hjælp af tre billeder jeg har fundet i min gamle korpslejr skrapbog.

mb-korpslejr74-1
Dette er et arrangeret billede, som blev bragt i “Brøndby avis” sammen med historien om Ulf Jarl Trops deltagelse på korpslejren. Brøndby avis var en gratisavis som konkurrerede med “Glostrup og Omegns Folkeblad”.

Chefredaktørens egen søn, Ivar, sidder bagved. Til venstre sidder Karl, som hele sommeren gik i den strik-trøje, selvom det var solskin og varmt. Jeg er den aktivt pustende til højre – læg mærke til bøllehatten.

mb-korpslejr74-2
Det officielle korpslejr-billede. alle spejdere havde fået en bøllehat som skulle danne et farvestrålende Danmarkskort. Vores gruppe/division havde røde hatte og blev sendt ned til Næstved på Sydsjælland, selvom vi hørte til på Københavns Vestegn. På billedet kan man også se at Bornholm er flyttet til sin rette placering.

mb-korpslejr74-3
Lejrens højdepunkt var uden tvivl koncerten med Frelsens Hær, Paddy Doyles og Gasolin med Kim Larsen (som det blev annonceret). Mit eget billede fra Gasolin koncerten taget med 6*6 klap-kamera uden telelinse eller zoom – jeg var så tæt på scenen at jeg så Gasolin blive kørt væk i en lukket lastbil under det afsluttende drøn fra Stakkels Jim.

Mikael Boldt
Webmaster på ronnespejder.dk

18 Replies to “Hvalpsund 1974 – Mikael Boldt’s historie”

 1. Jeg var også med på Hvalpsundlejren 1974, med første Faaborg flok under det danske spejderkorps, jeg er idag 49 År. Og kan også huske Gasolin og Frelsens hær, jeg husker også at der blev vist Astrixfilm på et stort læred, der som senen, der blev givet koncert på, var rejst nede ved stranden, hvor klitterne, blandt andet dannede sidepladser, lejren er en af de fedestse oplevelser, jeg har haft i mit liv.

 2. Har lige sendt min unge afsted på World Scout Jamboree. Storlejr bringer altid minderne tilbage og isär til min förste korpslejr i Hvalpsund. Jeg husker også koncerten på stranden med de bedste siddepladser som noget meget stort og verdens längste lejrbål med grillning af aftensmaden inden koncerten var også meget specielt. Gad vide om det stadig står i Guiness rekordbog? Jeg var afsted med Marienlyst pigespejdertrop. Konverterede siden til söspejderriet hvor jeg var afsted på et par landslejre efterfölgende. Er ikke aktiv spejder längere men tänker tilbage på min spejdertid med stor gläde.

 3. I attended Hvalpsund 1974 with my troop from Kilmacolm Scotland. We wore white hats for the camp picture and I still have the hat in my office drawer. They were good times.

 4. Jeg kom tilfældigvis til at snakke med en (stadigvæk) spejder sidste år i Aabenraa, og vi fandt ud af at vi begge havde været med dengang i 74′. Jeg har ikke været spejder siden teenage årerne, og har vist forlagt det flotte Danmarks foto, men husker at vi fra København/Emdrup Trop stod med brune bøllehatte nede omkring Køge bugt. Så det er sjovt at gense foto’et! – og super at der er nogen som lægger den slags historier frem på nettet, for det var en kæmpe oplevelse :-). Dem var der mange af, tur til Skotland, sommerlejr på Bornholm og med i det første Oak City sæbekasseløb/rally i 75′ (som vi oven i købet vandt), men Hvalpsund var det største. Det er i det hele taget fedt at vide at spejderbevægelsen stadig er i fulde omdrejninger ;o)

 5. I also attended Hvalpsund 1974, what an experience and our troop (Lorenz Tuxen Trop from Hørsholm, Denmark) we were neighbours to the International scouts, so I am sure our friend John can remember the red hats, I definitely remember the bags piper playing early in the morning.

  Det var en fantastisk oplevelse for en 15 årig, jeg nød lejren i fulde drag, jeg husker også hvordan der blev byttet bølle hatte og venskaber skabt. Det var selvfoelgelig en stor oplevelse at se Gasolin saerlig fordi jeg senere i livet løb ind i Kim Larsen på en pub i København i 1986.

  Spejder tiden var nogle gode år, jeg var medlem i mange år men forlod korpset da jeg flyttede udenlands.

 6. Ha-ha og snøft. Var der netop med 6 skovmænd og 2 skovdamer. Det var fantastisk i den dal med suuuset rundt, og de Frelsens hær kunne så sandelig spille. Kendte knapt Kim Larsen. og det var bare godt.

  Vores bidrag til Patty Doyles var vores egne i seniorernes øltalt, hvor de spillede, guitar, banjo, theskeer og tin whisle. Der var alt for mange barduner på det telt…Nogle rigtigt solide nogen.

  Kom på siden her, fordi jeg til næste sommer skal på ferie og se striben fra Aggersborg, Løgstør, Ertebølle. Trend, Vitskøll, Hvalpsund og den tidl. lejr og så op til Fur. Der er også en Vilsted sø. Vi springer en vis ø over.

  Meget kompakt og meget at se af det store Jylland at være. Nu 60 år og bor i Hirtshals.

 7. Frälsningsarméns Scoutkår Lidköping 56 år
  Minns detta läger med glädje
  Skapade många kontakter under tiden där

 8. Jeg var een af de 6 skovmænd som Jens omtaler ovenfor og det var mig der trakterede banjoen.Hej Jens, det er vel nok længe siden! Hvalpsundlejren står stadig for mig som een af de største oplevelser jeg havde som spejder. Koncerten med Frelsens Hær, Paddy Doyles og Gasolin var en kæmpe oplevelse og jeg havde en rigtig god plads i klitterne med god udsigt til solnedgangen bagved scenen.
  Jeg kom senere til at spille med i Paddy Doyles og talte med sangeren Alan Klitgaard om koncerten som han godt kunne huske..
  Mht. bardunerne på ølteltet så tror jeg at der var dobbelt så mange når man gik hjem end når man ankom. Sjov tid! Stoppede som spejder i 1980-81, men har stadig kontakt til mange af de gamle klanmedlemmmer via Facebook. Nu 56 år og bor pt. i Dragør.

 9. Hej
  Jeg husker det som en dejlig oplevelse og har billeder fra hjemkomsten med den gule bøllehat. Var spejder i Højby (Odsherred). Vi fik et billed af landkortet, som desværre er blevet væk.
  Venlig Hilsen
  Flemming Willy-Andersen

 10. Hvalpsund lejr var den største spejderoplevelse jeg har haft. Vi var teenager og nød til fulde koncerten med Gasolin. Skønt minde . Vi kom fra Stege på Møn.

 11. Falder tilfældigt over denne side, sjov læsning. Jeg var 11 år og var med i 1974. Jeg var blåmejse på Østerbro, ganske skøn tid!
  Husker dog også grufuldhederne mod os unge…vi skulle tømme lokumsspandene og vi kunne dårligt løfte dem over togskinnerne LOL. Lå yderst mod teltdugene og var pladdervåde. Men sikken en oplevelse!

 12. Jeg var også med i Hvalpsund i 1974. jeg syntes det var en god tur. Aldrig havde jeg været sammen med så mange. Jeg ville være som nogen af de andre , de var super seje for de røg. Jeg fik af vide at for at, være en sej ryger, skulle man have en majspibe og en pung med pibetobak. Og jeg var ret stolt, at jeg havde fået en til at købe det til mig. Jeg fik lært at stoppe piben og tænden den op. Jeg fik 2 bab på piben, og så hostede og spruttede jeg, men de andre sagde jeg ikke ville være bland de seje for jeg skulle ryge hele pungen med tobak inden sengetid. Jeg pulsede løs, som om jeg var betalt for det ( havde aldrig røget på det tidspunkt inden piben)……. Men for hulen da, i løbet af natten blev jeg såååååå syg, og de andre i teltet havde lukket luften ud af min luft madras. Jeg havde vabler i munden, og dem der sagde jeg ville være sej, de grinede hele dagen af mig, og tilbød min en lille smuletobak så jeg kunne ryge noget mere. Men aldrig mere røg . Jeg var også udstyret med en Blå bøllehat, jeg var var Blovstrød og gik til spejder i Allerød så farven passede godt nok.

 13. Jeg var en knægt på 8 år fra Tor Jarl, Hugin Div, men jeg var der ikke med min gruppe men med min mor Connie Jakobsen og min faster Kirsten, som blev kaldt Jackie. De varbegge madmødre i en kantine. Det var min første spejderlejr og lidt af et eventyr, med båltænding (vildt for en 8 årig) med træbor, lokumstømning, Asterix på kæmpelærred, Gasolin (som ingen af os rigtig kendte, og vi var skuffede fordi vi havde hørt Shu Bi Dua sku kommme) og alle de pepsi sodavand jeg ku drikke. Havde og har stadig den røde bøllehat. Var spejder i Brøndbyøster i over 20 år.
  Sjov historie om Danmarks billedet. Det officielle blev taget af en lille propelflyver, men mens det tog billeder fløj en jetjager eller to, ka ikk lige huske, over os alle og folk blev irriterede, for vi måtte jo ikke kigge op. Men den jetjager tog et meget bedre billede end det officielle, der osse blev offentliggjort.
  vh Henning, spejdernavn Glip

 14. Var også med i Hvalpsund – en fantastisk oplevelse👍👍
  Var 12 år og blåmejse i Kolding på det tidspunkt.
  Skønne skønne minder fra en skøn lejr

 15. I too was at Hvalpsund in ’74, with the 2nd Renfrew (Scotland) contingent. The memories of that time remain numerous:- the Police on their BMW motorbikes (until the paths got too rough, when they weren’t on them for much longer!!); those on “punishment” duty emptying the latrines – and following them into the pit (that wouldn’t be allowed now); the giant Asterix; the fascination with our kilts (enough said) and our bagpipers; the myg which made our midges seem insignificant; trying to play football on a surface like a ploughed field; our awful folk singing (which in retrospect was really, really awful, in fact it was even worse than that!) and our awed fascination with the Danish combined troops (about which even less should be said).

  Our Group celebrates its 100th anniversary this year and this sparked me to investigate what was out there about our mutual Scouting adventures of ’74, hence stumbling across this site/post. Memorable times indeed for this 63 year old, who retains an overwhelming feeling of camaraderie about that camp.

 16. Jeg deltog også i Hvalpsund i ’74. En på alle måder stor oplevelse. Jeg var 13. år, patruljefører og fra Næsby, ved Odense. Gasolin havde jeg set året før på min folkeskole, så det var stort, at gense dem, og jeg huske tydeligt den jubel, det vagte, da Gasolin spillede Stakkels Jim (som dog først fik den tittel senere – på jamboreen var det Når Mørkets Fugle Flyver ud,) – den melodi kendte alle jo. Jeg husker også både latrintjeneste og kartoffelsrælkning, bordbygning, morse Hej Jude med flag, at fare vild i mørket på vej hjem til teltet en aften, og blæsevejret, der fik telte til at blæse væk (vores stod godt fast). Kæmpe oplvelse

 17. Deltog også med specialtog fra Lolland, fantastisk rejse fyldt med håbefulde spejder. Var en fantastiks lejr. Højreby Gruppe. Meget at takke spejderlivet for.

 18. Seems so long ago but still a vivid memory. I and a troop from Linlithgow + Broxburn in West Lothian, Scotland travelled in two buses West Lothian-Dover-Calais-Arnsberg (DE)- Hvalpsund-Arnhem (NL)-Calais-Dover-West Lothian.
  The Gasolin concert and the Asterix films were all highlights. This was my first memory of an international holiday and sealed my love of being amongst global friends.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.